petak, 25. studenoga 2011.

Od 2012. godine poskupljuju cigarete



Od početka 2012. godine posebna akciza na cigarete povećava se sa 0,45 KM na 0,60 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosiće 1,65 KM po kutiji cigareta, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Povećanje akcize je definisano novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2012. godine.

Odlukom je definisano da će se od januara, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42% na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza u iznosu od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna) manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2011. godine.
izvor rtvslon.ba

Nema komentara:

Objavi komentar