subota, 19. studenoga 2011.

VELIKI BALAŠEVIĆ: Sjetio se i Vukovara pred 18.000 posjetitelja u Zetri!



SARAJEVO - Već danima se u Sarajevu "ni za lijeka" nije mogla pronaći ulaznica za koncert Đorđa Balaševića. I svi oni koji su prognozirali da će legendarni Đole u Zetri održati koncert za pamćenje, bili su u pravu.

Balašević je sinoć u krcatoj Zetri priredio pravi spektakl. Skoro 18.000 oduševljenih posjetitelja je pjevalo, plakalo i smijalo se s velikim kantautorom.

Velika ljubav

Uzvicima "Đole, Đole" publika je dozivala gosta iz Novog Sada, koji se na bini pojavio u 21.10 sati, u majici s natpisom "Sarajevo, 18. novembar ove godine" i u istom momentu atmosfera u dvorani je proključala.

Od prvog trenutka koncerta bilo je jasno da Balaševića i Sarajevo spaja velika ljubav, kao i da se nisu vidjeli punih šest godina. Uželjeli su se jedni drugih i, jednostavno, eksplodirale su nakupljene emocije.

- Dobro večer Bosno moja lijepa, mila! Eto mene s novim borama, dolazim ti da vidim da li si ono što si uvijek bila, divlje srce među gorama - poručio je Balašević uz uvodnu pjesmu "Panonski mornar", što je u dvorani izazvalo pravu erupciju oduševljenja.

Veliki pjesnik majstorski je publiku uvodio u svaku kompoziciju, isto tako vješto je kombinirao lagane i brže numere, uz opasku da je "opasno sastaviti tri balade po ovakvom jesenjem danu", da bi u neko doba publiku "rasturio" upravo svojim neponovljivim baladama.

Tijekom cijelog koncerta, kako piše Dnevni avaz, Balašević je komunicirao s publikom, pa je tako na binu pozvao kapetana duge plovidbe iz Maglaja, koji je ga je kako reče, iz Šri Lanke pozvao da pita ima li ulaznica za koncert.

Poruke s bine

Uz šaljive dosjetke, Balašević je s bine slao i itekako ozbiljne poruke. Sjetio se i Vukovara, pa je kazao kako zna "koji je danas dan" te kako "nikada nije okretao glavu". Potom je uslijedila antologijska numera "Ne lomite mi bagrenje", koju je publika otpjevala iz sveg glasa i pozdravila zaglušujućim aplauzom.

I zaista, Balašević je održao koncert za pamćenje, a svojoj publici u glavnom gradu BiH je između ostalog i kazao:

- Najbolji ste! Baš nas briga, neka nas mrze!

Večeras, također u Zetri, bit će upriličena bh. premijera filma "Kao rani mraz", što je redateljski prvijenac Đorđa Balaševića.

Stigli u posljednji čas

Nekoliko stotina ljudi nalazilo se pred ulazima u dvoranu Zetra kada je Balašević otpočeo koncert. Iz agencije "Energy Group", koja je organizirala sinoćnji događaj, su nam pojasnili da je to zbog toga, jer su neki posjetitelji na koncert došli u posljednji tren, iako su ulazi u Zetru bili otvoreni još od 18 sati. I oni su vrlo brzo ušli u dvoranu, a kako smo se uvjerili na licu mjesta u Sarajevo su zbog koncerta stigli posjetelji iz Beograda, Zagreba i drugih gradova.

Močević zaprosio djevojku

Latif Močević, učač ilahija, na koncertu je pred punom Zetrom zaprosio svoju djevojku Mersihu. Ona je pristala što je izazvalo ovacije publike. Latif kod sebe nije imao ni prsten, te mu ga je posudio neko iz publike. Prosidba se desila uz "Provincijalku", što je Mersihina i Latifova pjesma.

Preneseno JAVNO.ba

Nema komentara:

Objavi komentar