subota, 27. kolovoza 2011.

POSTOJI LI LJUBAV NA PRVI POGLED?




Ako je vjerovati istraživanjima, svaki peti muškarac se bar jednom u životu zaljubio na prvi pogled, a više od polovine njih je „ženu svog života“ prepoznalo već na prvom sastanku

Kod žena to, ipak, ide malo sporije - damama treba malo više vremena kako bi procijenile da li je muškarac s kojim izlaze „onaj pravi“.

Samo jedna od deset žena koje su učestvovale u nedavno provedenom britanskom istraživanju izjavila je da joj se nekad dogodila ljubav na prvi pogled, a tek nakon šest izlazaka mogle su otprilike procijeniti da li su naišle na srodnu dušu ili ne.

Rezultati ovog istraživanja opovrgli su uobičajeno uvjerenje da su žene romantičnije, pa samim tim i više sklone iluzijama i zaljubljivanju na prvi pogled.

Osim što su rezultati opovrgli neke stereotipe, omogućili su i nešto drugačije sagledavanje razlika između muškaraca i žena, odnosno načina na koji pripadnici različitih spolova doživljavaju zaljubljivanje i biraju partnera.

Profesor Alexander Gordon, čuveni britanski psiholog i član Britanskog udruženja psihologa, smatra da su rezultati istraživanja veoma interesantni, jer dokazuju da među spolovima postoje velike razlike kada je riječ o doživljaju ljubavi i zaljubljivanju.

Gordon kaže da muškarci često površno sagledavaju međuljudske odnose, dok se žene odmah upuštaju u razmišljanje o situaciji udubljujući se u različite moguće razvoje događaja, pa čak pokušavaju da procijene i eventualnu budućnost veze. Prije nego što donesu stav o novom partneru, one će dobro odmjeriti sve razloge „za“ i „protiv“.

“Žene bolje procjenjuju društveni kontekst i već nakon prvog susreta s muškarcem često im kroz glavu prolaze pitanja u vezi sa budućnošću, poput 'da li bi me on učinio srećnom', ili 'da li bi bio dobar otac'. Žene su mnogo temeljitije kada treba da donesu neku odluku koja je važna za njihovu budućnost“, kaže profesor Gordon.

Rezultati su pokazali da se muškarci istinski zaljube u prosjeku tri puta u životu, dok se žene stvarno zaljube samo jednom, što je u skladu i sa podatkom da su muškarci češće „žrtve“ neuzvraćene ljubavi.

Interesantno je i da su muškarci ti koji češće prvi kažu „volim te“, prenosi Daily Mail.
IZVOR: bh-news

Nema komentara:

Objavi komentar