nedjelja, 28. kolovoza 2011.

NA "ARIZONI" ODUZETA TEKSTILNA ROBA VRIJEDNA 100.000 KM




Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u saradnji s Tržišnom inspekcijom Brčko Distrikta privremeno su oduzeli nezakonito prometovane tekstilne proizvode na tržnici "Arizona", čija je vrijednost veća od 100.000 KM.

Tokom proteklog vikenda službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Tržišne inspekcije Brčko Distrikta izvršili su kontrole na 15 lokacija koje se nalaze na tržnici "Arizona".

Kontrole su obavljene kod deset pravnih osoba i preduzetnika koji se bave prodajom tekstilnih proizvoda porijeklom iz Kine i Turske, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Utvrđeno je da je kod osam pravnih osoba i preduzetnika promet tekstilnim proizvodima vršen na nezakonit način, pa su za pomenute obveznike podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Vrijednost privremeno oduzete robe, koja će biti dokazni materijal za pokrenute prekršajne postupke pred nadležnim sudovima, iznosi više od 100.000 KM.

U kontrolama je također utvrđeno da kod pojedinih obveznika postoji veliki manjak robe na zalihama.

Nadležni Sektor za poreze u Upravi za indirektno oporezivanje će u narednim danima utvrditi stvarno stanje zaliha, te na ukupno utvrđeni manjak naknadno obračunati i obavezu po osnovu poreza na dodanu vrijednost.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, svi poreski obveznici pozivaju se da prijave eventualne neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, podsjećaju iz UIOBiH.

(Fena) hd

Nema komentara:

Objavi komentar