nedjelja, 15. svibnja 2011.

Kome zovička zvona zvone?


„Budimir posjetio Posavinu“, „Budimir u posjeti povratnicima u Posavini“, „Budimir posjetio Zovik“, „Budimir posjetio Zovik u distriktu Brčko gdje je prisustvovao misnom slavlju“ – vrište euforično-bombastične naslovnice avaza, kandahar-x.com-a i ostalih medija tamnog vilajeta.

Pročitavši prvi naslov pomislih:„šta radi šupak u Posavini?“, pročitavši drugi naslov, slična miso: „vidi ti šupka, izgleda da je stvarno došo“, pročitavši treći naslov promrmljah, dok su mi rogovi rasli, nešto nerazumljivo, a nakon čitanja četvrtog naslova uslijedila je bujica psovki upućene i gostu i domaćinu, koje nisu za objavu na ovom uglednom portalu, a ne bi se ni svidjele vašim nježnim ušima.
Tko je sad taj Budimir, tko je domaćin?, pitate se. Čemu psovke? ta mi smo sve raja kulturna, vrtite glavom u nevjerici. Da, doista, tko je neželjeni gost Budimir? I ono najvažnije tko je pozvao neželjenog gosta, u čije ime?

Na Živka Budimira neću trošiti riječi. Izrod junačke Hercegovine i begovski sluga, nije vrijedan spomena. Ruku na srce, nije ni domaćin, istog su soja i jedna i drugi. Loše sjeme, trsovi koji ploda na rađaju, ruke koje sablažnjavaju. Zaista kažem vam, domaćin nije vrijedan riječi… ali ipak da napišem koju….

Već duže vremena mi je poznata „ušupkavačka crta“ zovičkog župnika koji prede mreže po Posavini (on misli da njegov „rad“ nije prokužen i ostavimo ga u tom uvjerenju). „Ušupkavačka crta“ je glavna odlika senilinih i zabludjelih čobana u narod poznatih kao daidže. Ljudi koji ogrezli u grijehu ili pritisnuti greškama iz mladosti (krešenje celibata, zlouporaba lukna i milodara, manipulacije sredstvima za izgradnju crkve, održavanje veza s ženama i muškarcima („miso sveto“! – uzviknula bi preneraženo moja strina) pa čak, tvrde zli jezici, i školovanje djece nastale kao plod tih veza i vezica milodarima župljana) rade protiv većinske volje hrvatskog naroda. Naravno, nije mi ni na kraj pameti da povjerujem u tvrdnje zlih jezika. Narod ko narod, ovce ko ovce, umjesto da uplate čvrstu valutu u vječito praznu župnikovu kasu i drže jezika za zubima, samo bleje po župi. Ali, opet, gdje ima dima ima i vatre, kaže narod…

No, nisu župski tračevi tema, ali red je spomenuti ih, tek toliko da znamo da postoje. Vrijeme će na kraju pokazati istinu – zar ne?

Tema ja Budimir i razlog njegovog boravka u Zoviku (misno slavlje sigurno nije, jer petkom na večernjoj misi u Zoviku nazoči par baba) kod župnika fra Petra Matanovića – „padre“ od milja. Opa! Čestitam župniče! Evo i tebe na toliko željenoj naslovnici! Uostalom zašto bi fra Stjepan Pavić (daidža koji je na svečano otvaranje galerije u Dubravama, galerije koju je izgradio vrijedni hrvatski narod, ugostio Željka Komšića i tim činom stekao begovsku naklonost) sam kupio medijsko vrhnje? Zašto bi fra Stjepan Pavić bio superstar medija tamnog vilajeta? Ta ljudski je biti zavidan i žuditi za slavom pa makar na par minuta. A Bože moj, tko zna što se sve može iz ovog izrodit... Juče ušupkavanje sultanu i Titu, danas Lagumdžiji i Budimiru... A sutra već možda poziv u FTV-ovu 60 minuta... Hehe... Već vidim kako „padre“ na FTV-u kod Bakira tumači dnovnopolitička zbivanja....

Ne trči pred rudo fra Matanoviću! Primanjem i pozivanjem u goste Komšića i Budimira brutalno se gazi volju naroda. A iznad volje naroda je samo Bog, da te posjetim ako si zaboravio, fra Matanoviću. Samo Bog. Ti ne. Ti si niži od naroda. Zapisano je: ruka što daje je uvijek viša od ruke koja prima! Ne grizi ruku od koje primaš. Ne grizi ruku koja te hrani! Narod sve vidi. Ako šuti ne znači da odobrava!

Respekt Matanoviću! Respekt prema palim braniteljima 108. brigade! Respekt prema nama bojovnicima koji smo se borili za slobodu i pravo ne izbor! Respekt prema napaćenom hrvatskom narodu čiji kruh jedeš od kako postojiš! Narod je na izborima rekao svoje! Poštuj volju naroda ili kupi prnje! I da... kada kreneš povedi i fra Pavića, ako u međuvremenu nije otego papke.

Rab Božji, Bogumil Nikolov posavski-obzor


Nema komentara:

Objavi komentar