srijeda, 13. siječnja 2010.

BRČACI U MELBURNU



13.1. 2010. godine. Savjetnik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Dragana Pajića za ekonomska pitanja boravio je krajem prošle i početkom ove godine u Melburnu u Australiji. Tamo je razgovarao sa Brčacima koji u ovom gradu žive i rade u svezi sa njihovim načinom života u Australiji i problemima sa kojima se susreću kada dođu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Brčko distrikt BiH.



Kao glavni problem apostrofirali su pitanje dvojnog državljanstva. Svi oni posjeduju, pored državljanstva BiH, i australijsko državljanstvo. Međutim, problem jeste u činjenici što BiH nije još potpisala bilateralni sporazum sa Australijom koji regulira mogućnost posjedovanja dvojnog državljanstva.

Gosp. Puhovac posjetio je i otpravnika poslova veleposlanstva BiH u Australiji Momčila Vukovića i s njim razgovarao o problemu dvojnog državljanstva.

Prema riječima gosp. Vukovića australijska Vlada je već uputila notu Vijeću ministara BiH u kojoj se kaže da ona nema ništa protiv da svi građani BiH koji sada žive u Australiji, a imaju dvojno državljanstvo, takav status i dalje zadrže bez potpisivanja bilateralnog sporazuma, a sada je na BiH da zvanično omogući svojim državljanima dvojno državljanstvo. Ovaj posao se mora obaviti do 31.12.2012. godine, istakao je Momčilo Vuković.
Ovom prigodom gosp. Nedžad Puhovac je prezentirao i potencijale Brčko distrikta, kao i olakšice i prednosti za one koji žele investirati u Distrikt, s ciljem informiranja poslovnih ljudi u Australiji o mogućnostima investiranja u Distriktu.

Gosp. Vuković je iskazao zadovoljstvo sadržajima koje nudi grad Brčko i uvjetima za ulaganje te obećao da će proslijediti materijale i saznanja u komore i udruženja, kako australijskim privrednicima, tako i bh. poslodavcima koji žive u Australiji
Tema razgovora bila je i Kulturno-sportska manifestacija "Savski cvijet" koja se tradicionalno održava i u Melburnu istovremeno kada i u Brčko distriktu BiH. Za uspješnu organizaciju manifestacije "Savski cvijet" u Melburnu prošle godine australijske vlasti su organizatorima odale velika priznanja i pohvale. Želja Brčaka koji žive u Melburnu jeste da se ta tradicija nastavi obilježavanjem desetogodišnjice "Savskog cvijeta" u ovom australijskom gradu

Nema komentara:

Objavi komentar