petak, 26. kolovoza 2011.

PRAVILA PRILIKOM RASKIDA UGOVORA SA TELECOM OPERATERIMA




Prilikom kupovine telefonskih aparata, često imate priliku sa određenim telecom operaterima sklopiti ugovore na odloženo plaćanje uz posebne naznake. U slučaju kada korisnik želi raskinuti sklopljeni ugovor prije isteka navedenog perioda, postavlja se pitanje, da li je obavezan platiti navedenu ugovornu odredbu npr. pretplatu, s obzirom da korisnik nije iskoristio pomenutu uslugu?

Mnogo je primjera kada ljubitelji mobilne telefonije , želeći posjedovati određeni mobilni aparat, sklapaju ugovore sa telecom operaterima i pri tome odgođeno plaćaju cijenu mobitela uz druge ugovorne odredbe. Međutim, zavisno od telecom operatera, različita su i njihova pravila prilikom raskida tog ugovora.

Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecom-a ističe da je korisnik , u slučaju raskida ugovora, dužan platiti naznačenu cijenu telefona i neplaćene račune.

U kompaniji M:tel pravila su nešto drugačija.

„Korisnici ne plaćaju cijenu telefona na rate, ali su dužni platiti pretplatu za sve mjesece koliko traje ugovorni period, te je u prvom računu obuhvaćena cijena telefona i prva pretplata“- kazala je Aida Halilović, glasnogovornica M:tel-a.

Kontaktirali smo i trećeg operatera u BiH HT Eronet, čiji nam uposlenici nisu bili dostupni za davanje informacija u vezi raskidanja ovakvih ugovora.

„Telecom operateri imaju pravo da u ugovoru unose neke odredbe koje njima odgovaraju, ali nemaju pravo naplatiti uslugu koju nisu izvršili prema krajnjem potrošaču“- ističe Damir Alić, advokat.

Ovakav potez telecom operatera ne bi bio u skladu sa načelom savjesnosti i poštenja , kao jednog od osnovnih principa Zakona o obligacionim odnosima- dodaje Alić.
izvor rtvslon.ba

Nema komentara:

Objavi komentar