utorak, 30. ožujka 2010.

10. godišnjica rada BH kluba Brčko- Melburn



Krajem travnja navršava se deset godina od formiranja jednog od najaktivnijih BH klubova u Australiji i sigurno najaktivnjeg kluba Brčaka u dijaspori BH Kluba Brčko-Melburn. Kada se tada, nakon više pokušaja, u Migration centru u Victoria stritu u Prahranu okupilo oko 50-tak Brčaka: Ibro Ćato, Ferid Ridžalović, Fadil Ridžalović, Husein Abdičevic, Kemal Bašić, Bego Ćosić, Enes Sejranović, Agim Dobruna, Hamdija Dobruna, Smail Pazarčević, Nihad Jašarević....

itd,itd, (naravno veliki broj sa svojom ljepšom polovinom) sa ciljem formiranja Kluba, koji će ih trajno okupiti i ujediniti u jednoj misli koja im je stalno u glavi „Brčko moje Brčaci te vole“, niko nije ni sanjao da će tako brzo proći deset godina i da će ista misao vodilica Kluba postati trajna u njihovim glavama.
Podsjetimo se da je za prvog predsjednika biran jedan od inicijatora formiranja Kluba Brčko-Melburn Ferid Ridžalović, koji se prisjeća tih trenutaka:

„Tog dana se sjećam sa velikim ushićenjem i zadovljstvom, jer se prvi puta na jednom mjestu okupio toliki broj Brčaka sa čvrstom namjerom da realizuju davnošnju namjeru, a to je formiranje Kluba. Skup je protekao u veoma konstruktivnoj diskusiji, bilo je dosta dobrih prijedloga i sugestija, pročitan je prijedlog stuta i programa koji je usvojen, tako da nije bilo teško početi sa radom, tim prije što smo dobili obećanje da ćemo odmah dobiti praktični najbitniju stvar a toje prostor za stalno okupljanje...“

Sigurno da je brzo dobivanje tog prostora petkom od 18 do 23 sata od strane općine Stonington, najprije u Chapel st. a zatim u 40 Grattan st Prahran, u kome je i danas sjedište Kluba, doprinijelo vrlo brzo realizaciji usvojenog programa rada i statuta. Istina, u početku, sretni što su dobili stalni prostor za okupljanje, sijela petkom su se pretvorila u sjetne razgovore o prošlosti, šta je ko čuo o dešavanjima u Brčkom, ko je umro, ko se oženio, gdje ko živi od komšija, rodbine i prijatelja ...Ubrzo je pokrenut mjesečni list koji se mogao čitati preko internet stranice Hamdije Dobrune, pa su o Klubu mogli pročitati i Brčaci u cijelom svijetu.

Naravno, godišnji programi i sadržaji rada postali su realizacijom stvarnost, a Klub je svojim stalnim radom postao prepoznatljiv u BH dijaspori Melburna i Australije. Za ovih deset godina članovi Kluba zaista se mogu ponositi svoji radom: organizovanje na desetine zabava, humanitarne pomoći svojim članovima i oboljelim građanima u Brčkom, odazivanje na druge humanitarne akcije, izletima i piknicima, obilascima starijih i oboljelih članova, promocijama knjiga brčanskih i drugih pisaca, organizovanje predavanja o raznim temama zanimljivim za članove Kluba, obilježavanje godišnjica Dana državnosti, Dana Distrikta Brčko, Dana žena, dvije velike zabave Savski cvijet“ itd. Preko $100.000,00 dolara humanitarne pomoći donirali su članovi Kluba, uz pomoć drugih Bosanaca i Hercegovaca, što je suma za respekt.

Osim Brčaka članovi Kluba su i drugi Bosanci i Hercegovci iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle itd, a ipak posebno treba istaći Bijeljence bračni par Biseru i Ziketa Izić, koji su vrlo aktivni članovi praktično od formiranja Kluba, a tu su i Sarajlije Ajša i Fudo, Banjalučani Fata i Ahmet itd. Gosti kluba bile su poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života. Klub uživa veliki respekt u opštini Stonington, a šest godina za redom je vrlo zapažen učesnik opštinske multilulturalne manifestacije „Viva festivala“

Na čelu IO Kluba Brčko-Melburn smjenjivali su se Ferid Ridžalović, Ibro Ćato, Mirsad Sarajlić, Hamdija Dobruna, Kemal Bašić, Nihad Fazlić, Nihad Jašarevic, rahmetli Mustafa Agić, danas je to Nataša Sarajlić, ali duh Kluba je ostao isti-ljubav prema svom rodnom gradu. Evo šta o tome kaže predsjednica IO Kluba Nataša Sarajlić:

„Sa zadovoljstvom moram konstatovati da je upravo ta nit nešto što nas je uvijek vezivalo, održalo i održava Klub. Svaki petak a pogotovo zabava, piknik, izlet ... je radost za sve nas i kad čovjek vidi tako ozarena i srećna lica vidi svoje Brčko, Ficibajr, Mahalu, Meraje, Brčko Novo...Dakle pokazalo se da nije bitno ko je od nas na čelu Kluba jer su nam želje uvijek zajedničke...“

A koliki je naš doprinos BH dijaspori Australije govori podatak da su Brčaci dobitnici više prestižnih godišnjih nagrade Vijeća BH organizacija Australije: u kategoriji starijih preko 60 godina Ferid Ridžalović 2006, te Seka i Huso Beširević 2008, Damir Ćato 2006. u kategoriji mladih, Enver Zahirović u kategoriji doprinosu rada u klubovima za Viktoriju 2008.godine, Ramiz Muminovic za 2009.godine i Amira Ibranović za edukaciju mladih 2008. godine.

Ramiz Muminović je dobio specijalno priznanje Magazina Bosna za 2004.godinu za kontinuirani rad i veliki doprinos BH zajednici.

U povodu 10.godina rada i postojanja Klub Brčko Melburn priređuje gala zabavu „Savski cvijet 2010“, a pokrovitelji proslave su Ambasada BiH u Canberi i Vijeće BH organizacija Australije. Prepoznavši manifestaciju „Savski cvijet 2010.“ kao izuzetno važan događaj opština Stonington je besplatno obezbijedila salu i donirala $1.600.00, a Vlada Viktorije je donirala $500.00 austr.

Zabava „Savski cvijet 2010“ održati će se u Malvern town hollu u subotu 01.maja 2010. godine sa početkom u 19 sati, sa bogatim zabavno-muzičkim programom, a za pjesmu je zadužen popularni Muris Kurudžija. Cijena pojedinačne ulaznice sa KOMPLETNOM VEČEROM je $40.00. Sve informacije i rezervacije možete obaviti na telefone: Mirsad Sarajlić 0466 322 842 i Nihad Jašarević 0422 477 625. (Predivni Malvern town holl nalazi se na uglu High st. i Glenferrie rd. u Malvernu). Rezervacije su OBAVEZNE , a rezervacije i uplate mogu se obaviti zaključno do 20. aprila 2010.

Sponzori obilježavanja proslave desetogodišnjice Kluba Brčko-Melburn i „Savskog cvijeta 2010“ su : Šop „Hana caffe“ St Albans, Šop „Dandy burek“ Dandenong, „Zigy rendernig“ St Albans, Real Estete „ John Kontek“ Footscray, „Adria International travel“ Prahran, „Conty Constructions Pty Ltd“ Seabrook. Svim sponzorima VELIKA HVALA. Očekujemo da se ovom spisku priključi još nekolicina sponzora.

Nema komentara:

Objavi komentar